borstreconstructie

 

Bij een operatie voor borstkanker kun je ervoor kiezen om de borst(en) te laten reconstrueren. Als plastisch chirurg werk ik bij deze behandeling nauw samen met de radioloog en oncologisch chirurg. We benaderen het samen als team, zodat u in goede handen bent en snel geholpen kunt worden.

 

 


WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN?

Als door een borstamputatie onvoldoende huid aanwezig is om een borst direct te reconstrueren, kan een weefselexpanderprothese worden gebruikt om de huid op te rekken. Hierdoor wordt dan ruimte gemaakt om uiteindelijk een definitieve borstprothese te kunnen plaatsen. De kwaliteit van de achtergebleven huid moet goed zijn en ook de grote borstspier moet voor deze methode nog intact zijn.

Een weefselexpanderprothese, ook wel tissue-expander genoemd, is een lege ballon die door aanprikken gevuld kan worden. Via het litteken van de amputatie wordt deze ballon onder de grote borstspier ingebracht. Een slangetje (drain) zal geplaatst worden om overtollig vocht in op te vangen, deze blijft 2-3 dagen zitten afhankelijk van de productie.

De opname duur is 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis. Daarna gaat u naar huis en komt u bij mij op de polikliniek na 2 weken voor de hechtingen knoopjes van de draad af te knippen. Na 3 weken starten we met vullen van het ballonnetje.  Afhankelijk van het volume van de tissue expander vullen we ongeveer 6-8 maal totdat tissue expander maximaal gevuld is.

Daarna wacht ik 3 tot 6 maanden voor de 2e operatie. Dat kan een prothese zijn of eigen weefsel. Tijdens het proces van vullen van de tissue expander kunnen we dat samen bespreken. Is het volume van uw borst groter dan D cup dan gaat mijn voorkeur uit naar eigen weefsel vanuit uw buik.